2016-Anul Internațional al Leguminoaselor

content-leguminosas1Puţină lume ştie, probabil, că ne aflăm în Anul Leguminoaselor.
Acum aproape un an, sub sloganul “Seminţe nutritive pentru un viitor durabil”, Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) din cadrul Naţiunilor Unite declara 2016 – Anul Internaţional al Leguminoaselor, dorind să atragă atenţia asupra acestor alimente uitate parcă, în ultima vreme.

Multă lume confundă legumele cu leguminoasele (sunt plante din familia Fabaceae) şi de aceea ţin să precizez că ne referim la acele seminţe ale plantelor pe care le găsim în teci sau păstăi, şi anume la: fasole boabe, mazăre, linte, năut, soia.

Chiar dacă se apropie sfârşitul Anului Leguminoaselor, nu este prea târziu să conştientizăm beneficiile acestor alimente şi să încercăm să le introducem în alimentaţia noastră.

De ce ar trebui să consumăm leguminoase? Pentru că:

  • sunt o sursă bună de proteine vegetale
  • au un conţinut mare de fibre alimentare, fibre care lipsesc tot mai mult în alimentaţia modernă
  • au un indice glicemic mic
  • au un conţinut scăzut de grăsimi
  • sunt bogate în minerale ( fier, calciu, zinc, etc..) şi vitamine din grupul B
  • sunt alimente ieftine şi la îndemână tot timpul anului; nu necesită condiţii speciale de conservare.

Acestea pot fi preparate în mai multe moduri, de la retetele noastre tradiţionale ( fasole bătută, mâncare de mazăre , iahnie, etc ) până la cele cu care începem, treptat, să ne împrietenim (humus, supă cremă de linte, salate cu linte sau năut, falafel…).

Cu siguranţă o pastă preparată din aceste bobiţe fierte, condimentată pe gustul fiecăruia este mult mai sănătoasă decât orice pate vegetal din comerţ. În plus, nu avem nevoie de mult timp pentru a o pregăti. Aveţi mai jos o reţetă de humus foarte uşor de preparat care se poate mânca fie cu pâine, focacia, lipie, fie cu bastonaşe din legume (morcovi, ardei, ţelină..) în funcţie de preferinţe.

Version 2REŢETA HUMUS:

  • 1 conservă năut sau 1 cană năut fiert acasă
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 2 căţei usturoi
  • 1 lingură pastă de susan
  • sare
  • zeama de la o jumătate de lămâie.

Se scurge conserva și se clătește năutul. Se amestecă ingredientele cu un blender până devine o pastă pe care o mai putem subţia cu apă dacă este nevoie. Se aranjează într-un castron şi se decorează cu pătrunjel proaspăt tocat, boia şi ulei de măsline. Poftă bună!

Sorina Adam
Nutriţionist-Dietetician