Alimentaţia în sarcină

pregnant-womanA aduce pe lume un copil este, de cele mai multe ori, cea mai mare bucurie pentru o femeie. Este o etapă importantă in viaţa unei femei, care, pe lângă bucurii imense, aduce cu ea şi responsabilităţi. Una dintre acestea o reprezintă alimentaţia sănătoasă şi echilibrată care nu o mai priveşte doar pe mamă, ci, priveşte şi fătul. O nutriţie optimă în perioada de preconceptie (care să asigure o cantitate adecvată din toate vitaminele, mineralele şi macronutrienţi) asigură suportul necesar concepţiei.

Se spune că fătul este „parazitul perfect”, adică îşi ia tot ceea ce are nevoie de la gazdă (mamă). Acest slogan este adevărat, însă dacă mama are un anumit deficit nutriţional acest lucru se poate răsfrânge asupra dezvoltării fătului, ducând inclusiv la o naştere prematură. Dupa naştere, calitatea şi cantitatea nutrienţilor, de-a lungul perioadei de lactaţie, continuă să fie importantă pentru dezvoltarea optimă a nou-născutului, atât din punct de vedere cerebral, cât şi al creşterii şi dezvoltării celorlalte organe.

Câte kilograme ar trebui să câştige o femeie în timpul sarcinii?

Fresh Greek SaladÎn mod normal numărul de kilograme ar trebui să fie de 10-15 kilograme, însă poate varia foarte mult în funcţie de greutatea de la care pleacă viitoare mamă înainte de sarcină. Astfel, dacă mama era înainte de sarcină subponderală poate să câştige în greutate pe parcursul acesteia între 15-18 kg, iar dacă mama era obeză înainte de a rămâne însărcinată kilogramele acumulate nu ar trebui să depăşească 7 kg. Creşterea exagerată a numărului de kilograme poate genera probleme precum preeclamsia, naştere dificilă, greutate mare la naştere, etc. Prin urmare, cuvântul cheie în alimentaţia gravidei este calitatea şi nu cantitatea. Surplusul de kilograme acumulat de-a lungul sarcinii este reprezentat de: placentă, creşterea uterului, creşterea volumului sangvin, dezvoltarea sânilor, creşterea fătului şi crearea rezervelor necesare producerii laptelui în perioada de alăptare. Kilogramele se acumulează într-un mod neregulat pe parcursul sarcinii şi, în general, este necesar un aport energetic suplimentar in a doua parte a sarcinii. Cura de slăbire este nerecomandată în timpul sarcinii, inclusiv femeile supraponderale sau obeze au nevoie de un minim de 1500kcal/zi pentru dezvoltarea normală a fătului.

Care este modul în care trebuie să se alimenteze o femeie însărcinată?

Health food handbagAlimentaţia gravidei trebuie să fie variată astfel încât să cuprindă toate grupele alimentare şi să respecte numărul de porţii recomandate zilnic. Ideal ar fi ca viitoarea mămică să işi modifice obiceiurile alimentare înainte de a rămâne însărcinată (acolo unde este cazul), însă îmbunătăţirea modului de alimentaţie poate aduce beneficii, atât mamei cât şi copilului, chiar şi atunci când sunt realizate în a doua jumătate a sarcinii.

În concluzie:

  • varietatea este foarte importantă în alimentaţia femeii insărcinate, iar numărul de porţii din fiecare grupă de alimente trebuie bine stabilit.
  • calciul, acidul folic şi fierul sunt elemente fundamentale pentru dezvoltarea optimă a fătului, prin urmare aportul lor prin alimentaţie este foarte important , iar indrumarea unui nutriţionist-dietetician sau medic nutriţionist în acest sens este foarte bine venită.
  • femeia care are un stil de viaţă sănătos– greutate normală, alimentaţie sănătoasă, viaţă activă, care nu fumează şi nu bea alcool este mai bine pregătită pentru a duce o sarcină normala şi pentru a avea un bebeluş sănătos.

INAINTE DE SARCINA

Un aport extra de acid folic (400 µg/zi) în special înainte de concepţie şi în primele săptămâni de sarcina pentru a preveni malformaţiile fătului. Acidul folic se găseşte în principal în legumele cu frunze verzi, în ficat, în fructe, în pâine şi cereale fortificate, arahide şi alune.

ÎN TIMPUL SARCINII

Un aport extra de energie 350-450 kcal/zi începând cu trimestrul II de sarcină, la care se mai adauga inca cca +110 kcal/zi începând cu trimestrul III.

Sorina Adam
Nutriţionist-Dietetician