Dieta cetogenică în epilepsia refractară la tratament
Dieta cetogenică medicală este diferită de dieta keto despre care se vorbește des în social media, care se asociază cu slăbitul, datorită consumului redus de carbohidrați. Este o formă de tratament pentru anumite tipuri de epilepsii care nu răspund la tratamentul medicamentos și trebuie urmată la indicația medicului neurolog. Este important să consulți un specialist avizat în această formă de tratament, deoarece această dietă necesită urmărirea pacientului și adaptarea dietei astfel încât să minimizăm efectele adverse care pot să apară.
Epilepsia este o tulburare a creierului care afectează atât copii cât și adulți. Efectele dietei cetogenice asupra crizelor epileptice au fost observate încă din anii 1920, însă în ultimii douăzeci de ani a început să fie folosită tot mai mult ca metodă de tratament în cazul epilepsiilor care nu răspund la tratamentul medicamentos.
În anul 2008 s-a elaborat primul ghid, sub conducerea Prof. dr. Eric Kossof în care se precizează indicațiile, contraindicațiile acestei diete și modul în care trebuie urmăriți pacienții aflați în tratament cu dieta cetogenică. Ghidul a fost revizuit și completat în anul 2018. În prezent, acest ghid este folosit de către toate centrele din lume unde se inițiază dieta cetogenică.
Dieta cetogenică este o dietă bogată în grăsimi, cu un aport corespunzător fiecărui pacient de calorii și proteine și cu un conținut scăzut de carbohidrați. Cu ajutorul dietei cetogenice imităm postul alimentar şi facem ca organismul să utilizeze grăsimile ca sursă de energie, ȋn locul carbohidraţilor. Scopul acestei diete este producerea de corpi cetonici (care rezultă din metabolizarea grăsimilor) ca și sursă de combustibil pentru organism. Nivelul corpilor cetonici se poate măsura printr-un test de sânge similar celui care măsoară glicemia sau, din urină, cu ajutorul unor bandelete speciale.
Folosirea corpilor cetonici ca sursă de energie în locul glucozei poate să reducă excitabilitatea neuronală, scăzând activitatea anormală a neuronilor care pot declanșa crizele epileptice. Astfel, putem obține fie scăderea în intensitate a crizelor epileptice, fie reducerea numărului lor, sau, la unii pacienți, dispariția acestora.
Dieta cetogenică este o metodă de tratament în epilepsiile refractare, însă, ca orice altă metodă de tratament, necesită monitorizare și adaptare de-a lungul timpului, iar munca în echipă (neurolog, dietetician, familie, asistent medical, psiholog) este esențială pentru a obține rezultatele scontate.
Există patru tipuri de dietă cetogenică:
1.Dieta cetogenică clasică (CKD)
2.Dieta Atkins modificată (MAD)
3.Dieta MCT (trigliceride cu lanț mediu)
4.Dieta cu indice glicemic scăzut
În cazul copiilor care suferă de epilepsie și nu răspund la tratament, cel mai des se utilizează dieta cetogenică clasică și Dieta Atkins Modificată sau o combinație a acestora cu ulei MCT .
Dieta cetogenică clasică (CKD) este o dietă bogată în grăsimi, săracă în carbohidrați, iar proteinele sunt calculate astfel încât să acopere necesarul zilnic recomandat pentru vârstă/ greutate. Dieta este prescrisă sub forma unei “rații”, rație care indică raportul dintre cantitatea de grăsimi din dietă și cantitatea de carbohidrați și proteine.
De exemplu:
3:1 CKD = 3 grame grăsimi : 1 gram (proteine + carbohidrați)
Ratia finală prescrisă de către dietetician se stabilește în funcție de nivelul cetonemiei și de toleranța pacientului. În dieta cetogenică clasică, fiecare masă este calculată cu ajutorul unui program. Părinții sunt învățați să folosească acest program și sunt supravegheați de către un dietetician. Dacă rezultatele sunt bune, odată ce părinții se familiarizează cu pregătirea meselor, se poate trece treptat la o variantă mai puțin strictă.
Dieta Atkins Modificată (MAD)
Dieta Atkins Modificată este o variantă de dietă cetogenică mai flexibilă, unde se stabileste un număr maxim de carbohidrați (în grame) pe zi, iar proteinele și lipidele sunt indicate sub formă de porții, numărul acestora fiind adaptat fiecărui pacient. Aceste porții și cantitatea (în grame) de carbohidrați sunt stabilite de către dietetician, monitorizînd și în acest caz nivelul de cetonemie și glicemia. Dacă nu se obține nivelul suficient de cetoză se revine la varianta mai strictă, și anume, varianta clasică a dietei.
Rolul dieteticianului este foarte important în acest proces. El este cel care stabilește rația dietei sau a macronutrienților, după caz, calculează necesarul caloric și necesarul hidric, prescrie vitamine/minerale și asistă pacientul sau aparținătorii în planificarea meselor, gestionarea efectelor adverse care pot să apară, complianța la dietă.
Dacă te confrunți cu o forma de epilepsie care nu răspunde la tratamentul medicamentos discută cu neurologul această opțiune și contactează-mă pentru a programa o consultație. Te pot ajuta cu inițierea dietei, monitorizarea și suportul necesar pentru a gestiona această formă de tratament.
INDICAȚIILE DIETEI CETOGENICE:
Sindroamele şi condiţiile în care dieta a fost raportată ca fiind NET BENEFICĂ |
Sindroamele şi condiţiile în care dieta a fost raportată ca fiind MODERAT BENEFICĂ: |
|
|
Contraindicații absolute | Contraindicatii relative |
|
|
sursă foto: www.foodiesfeed.com