Dieta „Low FODMAP” în Sindromul de Intestin Iritabil
Sindromul de Intestin Iritabil (SII) este unul din motivele pentru care multă lume se adresează medicului gastroenterolog. În SUA Sindromul de Intestin Iritabil afectează 15% dintre femei și 10% dintre bărbați. SII este caracterizat prin simptome cronice și recurente care includ disconfort abdominal și alterarea motilității. Simptome întâlnite sunt: balonare, crampe, greață, gaze, senzație de evacuare incompletă, diaree și/sau constipație. Aceste simptome sunt, în cele mai multe cazuri, agravate de stresul psihosocial.
Controlul SII se realizează prin dietă, prin managementul stresului și, uneori, prin medicație. Răspunsul la tratamentul medicamentos este deseori de scurtă durată și nu reușește să îmbunătățească simptomatologia existentă. Prin urmare, un rol important în controlul simptomalogiei îl au alimentația și controlul stresului.
Dieta „Low FODMAP” este o metodă relativ nouă de tratament, descoperită în Australia, care își propune, prin intermediul modificărilor făcute în alimentație, să controleze simptomele SII.
Este singura dietă care, până în prezent, prin studii și-a dovedit eficacitatea în SII. Aceste studii arată că 76% dintre pacienții educați de către un dietetician au reușit o îmbunătățire a simptomelor.
Ce înseamnă FODMAP?
FODMAP este acronimul de la Fermantable, Oligo-, Di-, Mono- saccharides And Polyols. Acestea sunt componente alimentare, unele zaharuri și unele fibre, care fie:
– nu sunt digerate și absorbite complet la nivelul tractului gastrointestinal
– sunt osmotice (atrag apa ca un burete în interiorul intestinului)
– fermentează sub acțiunea florei bacteriene de la nivelul intestinului gros .
Aceste mecanisme duc la creșterea apei și gazelor în tractul gastrointestinal, la distensie, schimbări de motilitate, balonare, disconfort, flatulență.
Ce își propune această dietă?
Această dietă limitează, însă nu elimină, alimente care conțin:
- LACTOZA– este zaharul care se găsește în laptele de vacă, oaie și capră. Intoleranța la lactoză este cauzată de lipsa parțială sau totală a lactazei, enzima cu ajutorul căreia putem să digerăm lactoza. Atunci când lactoza nu este complet digerată, aceasta generează balonare, durere, gaze, diaree, simptome care apar la 30 minute -2 ore de la consumul de lapte sau produse lactate.
- FRUCTOZA– este zaharul întâlnit în fructe, miere, siropul de agave… Însă, nu toate alimentele care conțin fructoză trebuie limitate, deoarece, deși malabsorbția fructozei seamănă cu cea a lactozei, absorbția fructozei este dependentă de un alt monozaharid, și anume glucoza. Alimentele care conțin raport fructoză/glucoză 1:1 sunt bine tolerate, însă alimentele care au exces de fructoză în comparație cu glucoza (cum sunt merele, perele,…) generează simptome la persoanele care prezintă intoleranță la fructoză. Prin urmare, trebuie limitate alimentele care au fructoză în exces.
- FRUCTANII (oligozaharide)- sunt carbohidrați din categoria fibre care nu sunt complet absorbiți la nivelul intestinului subțire. Din acest motiv fructanii pot contribui la simptome precum: balonare, gaze și durere. Printre alimentele care conțin fructani sunt: grâul, ceapa, usturoiul..
- GALACTANII (galacto-oligozaharide)- sunt carbohidrați care, prin același mecanism ca și fructanii, pot genera simptomele specifice. Cele mai răspândite alimente care conțin galactani sunt: fasolea, lintea și soia.
- POLIOLII– cunoscuți și sub denumirea de alcooli ai zaharurilor sunt întâlniți în unele fructe și legume, însă, îi întâlnim și ca îndulcitori în diferite produse ale industriei alimentare și chiar în medicamente. Exemple de polioli: sorbitol, manitol, xilitol, maltitol.
Care sunt etapele acestei diete? În ce constă, mai exact, dieta?
Exista două etape ale dietei „Low FODMAP”:
Etapa de eliminare: trebuie urmată o dietă în care sunt eliminate alimentele cu conținut crescut de FODMAP pentru 6-8 săptămâni, fără a face alte modificări în stilul de viață (mișcare, aport de lichide, medicație, etc). În această perioadă simptomatologia trebuie să dispară.
Etapa a doua: este etapa în care se reintroduc treptat alimentele cu conținut crescut de FODMAP pentru stabilirea toleranței fiecăriu pacient la componentele mai sus menționate. Este o metodă asemănătoare fazei de diversificare a bebelușilor, fiind foarte important să se reintroducă câte un singur component FODMAP, iar cantitatea reintrodusă crește progresiv urmărindu-se tolorența maximă a fiecăriu individ la respectivul component.
Putem urma singuri dieta „low FODMAP” sau avem nevoie de ajutorul unui specialist?
Cu siguranță că marea majoritate a persoanelor afectate de acest sindrom încearcă, sau au încercat la un moment dat, să-și controleze simptomele prin alimentație. Însă SII este greu de controlat de către o persoană nespecializată și, de cele mai multe ori pacienții devin frustrați de restricțiile alimentare pe care și le impun, fără a obține rezultatele așteptate.
Specialistul în nutriție și dietetică este persoana competentă care trebuie să:
- vă facă o evaluare a stilului de viață și a modului de alimentație și să vă dea sfaturi în această privință
să vă explice pe întelesul dvs dieta „low FODMAP” - să vă explice componentele alimentare urmărite în această dietă și cum pot fi ele identificate în diferite alimente
- să vă dea alternative pentru alimentele excluse în prima etapă, pentru că, de cele mai multe ori, persoanele care apelează la această dietă sunt persoane cu simptome supărătoare, care au dus în timp la scădere în greutate
- să vă planifice dieta inițială pentru faza de eliminare
- să vă fie alături în faza de reintroducere și să vă sfătuiască cu privire la alimentele reintroduse, la cantitatea reintrodusă din acestea, astfel încât, în final să aveți dieta cea mai permisivă pentru dvs care să nu mai genereze simptomatologia specifică și să ducă la o creștere a calității vieții. Fiecare pacient este diferit, reacționează diferit la compușii mai sus amintiți, așa că ceea ce funcționează pentru o persoană, cu siguranță, nu funcționează pentru toata lumea.
Atunci când considerați că nimic nu funcționează, când credeți că tot ceea ce ați încercat nu face decât să vă aducă frustrări fără nici un rezultat, cred că merită încercată această dietă care are în spate studii stiintifice cu rezultate destul de promițătoare.
Vă aștept cu drag la o consultație de nutriție pentru a descoperi împreună modul de alimentație care să vă aducă o îmbunătățire a calității vieții dvs.