Ce înseamnă dietă, dietetică şi dietetician?
De ce ar trebui să apelăm la un specialist în domeniu?
Dietă este un termen folosit de cele mai multe ori greşit. Astfel, majoritatea persoanelor consideră că a urma o dietă înseamnă neaparat o restricţie calorică sau, uneori, în sens mai larg, termenul de dietă este asociat cu o alimentaţie modificată specific pentru tratamentul unei boli (de ex. diabet zaharat). Termenul de „dietă” provine din latinescul diaeta care se traduce cu cel de „alimentaţie” sau de „nutriţie”. Prin urmare, el nu trebuie neaparat asociat cu o restricţie alimentară, asa cum se întâmplă de obicei.
Dietetica este o ramură a medicinei care se ocupă cu studiul şi stabilirea regimurilor alimentare fie că este vorba despre persoane sănătoase sau care prezintă o anumită patologie.
Dietoterapia sau terapia nutriţională reprezintă o metodă de tratament a diferitelor patologii, prin modificări specifice aduse în alimentaţie, şi este o componentă esenţială în managementul clinic al bolilor (atât al celor acute, dar mai ales al celor cronice) alături de tratamentul medicamentos, sau, în unele patologii poate funcţiona chiar şi singură.
Dieteticianul este o persoană specializată, care urmează cursurile unei instituţii de invăţământ superior (în Cluj-Napoca: Facultatea de Nutriţie şi Dietetică din cadrul Universităţii de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu) pentru a fi calificată să aplice principiile nutriţiei atât în cazul persoanelor care prezintă diferite patologii cât şi în cazul persoanelor sănătoase. Deoarece la noi în ţară populaţia nu este obişnuită cu titulatura de dietetician, veţi întâlni cel mai des denumirea de nutriţionist-dietetician. Pe lângă nutriţioniştii-dieteticieni, (o specializare nouă apărută în România, dar care are tradiţie în alte ţări dezvoltate), mai pot acorda consiliere nutriţională doar medicii specializaţi în Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli metabolice, însă numărul medicilor din această specializare care se ocupă şi de partea de nutriţie este destul de restrâns.
De ce trebuie să apelaţi la un specialist în domeniu?
Pentru că, oricât de multe informaţii aţi citi, acestea sunt trasmise de cele mai multe ori, fie incomplet, fie eronat; pentru că, nefiind specializat în acest domeniu, nu aveţi capacitatea de a selecta informaţia şi de a o aplica astfel încât să obţineţi rezultatele scontate.
În România, termenul de dietetician nu a fost reglementat până în anul 2015 odată cu legea 256, iar normele metodologice de aplicare a acestei legi au apărut câțiva ani mai târziu, astfel că, în condițiile unui vid legislativ multe persoane s-au putut intitula nutriţionişti fără a avea pregătirea necesară.
În acest moment avem o lege care reglementează profesia de dietetician, norme metodologice de aplicare și, începând din 2021, un Colegiu al Dieteticienilor din România care autorizează dreptul de exercitare al acestei profesii. E important să înțelegeți că un nutriționist nu poate profesa ca dietetician decât în urma unei specializări și acreditări în acest domeniu. De aceea, dacă vă confruntați cu o problemă medicală, vă recomand să apelaţi la serviciile unei persoane specializate și acreditate în nutriție dietetică.